Marjanviljelyn grand old man Ilkka Voutilainen uskoo alan vetovoimaisuuteen
Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen

Suonenjoen Marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen pitää satokauden jatkumista tärkeimpänä uudistuksena marjantuotannossa. - Kun aiemmin satokausi oli vain vajaan kuukauden mittainen, nyt satokausi on käytännössä 5 kk mittainen, hehkuttaa Ilkka, ja kertoo myös tihkukastelun yleistymisen läpäisevillä mailla olevan yhden niistä hyvistä asioista, joita hänen työuransa aikana on tapahtunut. Mansikan kasvihuonetuotanto on myös tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana.Myyrätuhot ovat kieltämättä pitäneet puhelinlangat kuumina, mutta kaikeksi onneksi tilanne ei ole ihan niin paha kuin miltä ensiksi vaikutti. Silti tilakohtaiset erot ovat suuria, kertoo Ilkka kevään ja alkukesän puheenaiheesta.

Mansikan lajikkeiden osalta Polkan osuus on noussut jo n. 55% ja vastaavasti Jonsokin viljelyalat ovat kutistuneet alle viiden prosentin.  Eipä silti, Polka on satoisa, ja hyvin talvehtiva marja, lisäksi hyvinä puolina ovat sen maku ja monikäyttöisyys niin tuoreena, pakkaseen kuin hilloihinkin, jatkaa Ilkka. Honeyoe on toiseksi eniten viljelty lajike lähes 20% osuudellaan. "Uusista lajikkeista ehkä Salsa on mielenkiintoisin avomaalla viihtyvä lajike, ja toisaalta jatkuvasatoinen Promise, mutta sen talvenkestävyys on heikko.  

Uhkakuvia taivaalle piirrettäessä Ilkka on eniten huolissaan marjanviljelijöiden ikääntymisestä Suomessa. Myös työvoiman rittävyys nousee taas lähivuosina tapetille samalla kun elintaso lähialueilla kasvaa. Mutta nämä ovat hallittavissa entistä ammattimaisemmalla tuotannon avulla. Eikä keskieurooppalainen selvästi mauttomampi mansikka voita maultaan suomalaista. 


Suonenjoen marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen hehkuttaa marjanviljelyn puolesta. Kuva JP Korpi-Vartiainen


________________________________2009 © Sisä-Savon seutuyhtymä                               Uutiskirjeen tilaus/peruutus

Pohjois-Savon TE-keskus on rahoittanut tätä julkaisua.